Fire! – 18 maj 2024

Expressiv kraft, glödande intimitet, lyrisk extas.

Fire! bildades 2009 av trion Mats Gustafsson, barytonsax, Johan Berthling, bas och Andreas Werliin trummor med en strävan att utveckla och närma sig själva källan till improviserad musik. Detta med influenser från fri jazz, psykedelisk rock och noise. Under åren har de gett ut sju trio-album och framträtt otaliga gånger på de stora scenerna för jazz och improviserad musik runt om i världen.

2013 växte trion till Fire! Orchestra. 28 musiker, från den skandinaviska improvisation- och rock-scenen handplockades till detta gigantiska projekt som turnerat och gett ut en rad album. Däribland Arrival och nu senast Echoes, ett trippelalbum med 43 musiker som kom ut förra året.

Trions åttonde album, Testament, släpptes den 23 februari på Rune Grammofon, präglas av ett avskalat sökande efter musikens innersta kärna, musikens essens, utan flöjter eller blås, ingen elektronik, inga gästmusiker, inget extra, som om livets flöde av impulser kanaliserats i en organisk form, och sedan åter släppts fri. Inspelad live i studion av Steve Albini, Electrical Audio i Chicago, på analog tape.