Goran Kajfeš – Tropiques – 18 april 2024

Torsdag 18 april 2024 kl 19:30

Bandledaren, trumpetaren och kompositören Goran Kajfeš hör till de mest uppmärksammade och hyllade svenska jazzprofilerna under 2000-talet. Tropiques spelar en egen typ av musik som skulle kunna beskrivas som hypno-jazz. Musik skapas utifrån en semi-improviserad ingång som ofta tar utgångspunkt i enkla fragment – basgångar och melodier som repeteras, förskjuts och omorkestreras i stunden. Detta är musik som låter lyssnaren vara i och bli till tillsammans med ljuden. Genom långa formkurvor försätts både musiker och lyssnare nästan i ett tillstånd av trans där vi tas med på en resa bland färger som gradvis läcker in i varandra och skiftar. Den konstnärliga kärnan rymmer en mot-kommentar till den uppskruvade snabbmatskultur som är vår samtid; bandets musik är en musikalisk uppmaning till reflektion och nedsaktande, genom lyssnandet.

Debutskivan ”Enso” fick oerhört positiva recensioner i Sverige och internationellt, recensioner som vittnade om ett starkt behov av den här musiken, kanske för att den säger något om vår samtid och om vikten av att vara här, nu.

Den här kvällen får vi höra helt ny musik från gruppens alldeles nya album Tell us (Wejazz) som släpptes 22 mars 2024, förstärkta av en stråksektion.

Goran Kajfeš – trumpet och synth
Alexander Zethson – piano och synth
Johan Berthling – kontrabas
Johan Holmegard – trummor
Josefin Runsteen – fiol
Leo Svensson – cello

Tell Us.