Vilhelm Bromander Unfolding Orchestra – 10 maj 2024

Omsorgsfullt vildvuxen musik.

Fredag 10 maj 2024 kl 19:30

Vilhelm Bromander Unfolding Orchestra spelar musik från albumet In this forever unfolding moment som släpptes på Thanatosis i höstas. Nu spelas denna musik i septett-version.  I musiken möts kärleken till frijazz och nordindisk raga och där föds en omsorgsfullt vildvuxen musik med ett innerligt och kraftullt uttryck. I gruppen ingår sex fenomenala musiker, och det är i mötet med deras röster och hängivenhet musiken blivit det den är – kollektiv, full av ande, hopp, omsorg och motstånd. 

Albumet hamnade på Down Beats Top 10 för 2023 och gruppen vann titeln ”Årets Jazz 2023” på Manifestgalan.

I motiveringen står ”Ett modigt projekt med flera av Sveriges mest spännande musiker. Äventyrligt och njutbart på samma gång. Utforskande med en klar riktning åt alla håll. Ett helt nytt universum vecklar ut sig.”

Gyllene Skivan 2023 till Vilhelm Bromander. ”Det här är en skiva som rymmer mycket. Spirituell musikalisk urkraft, vackra stillsamma partier i bjärt kontrast till en mer brutal frijazz. Det är musik som hör hemma i en tradition av ett vidgat jazzbegrepp, där föregångare som John Coltrane, Albert Ayler, Don Cherry och Pharoah Sanders en gång i tiden banande väg, men som här har blivit till Bromanders egen musik”

 

https://orkesterjournalen.com/basisten-och-kompositoren-vilhelm-bromander-vinner-gyllene-skivan

Vilhelm Bromander – kontrabas och komposition
Katt Hernandez – fiol
Lisen Rylander Löve – tenorsaxofon
Emil Strandberg – trumpet
Alberto Pinton – barytonsax
Johan Graden – piano
Dennis Egberth – trumset